Startuje osmý ročník Překvapte Říčany! Těšíme se na vaše nápady

12. 2. 2024

Od 1. února do 10. března běží přihlašování námětů do participativního rozpočtu Překvapte Říčany. Již osmým rokem mohou občané Říčan posílat své nápady, kterými chtějí vylepšit veřejný prostor.

Podmínkou je trvalé bydliště v Říčanech, investice do 500 000 (malý projekt) nebo do 2 milionů (velký projekt) a realizace na majetku města. Město na dva projekty z každé kategorie vyčlenilo jako každý rok celkem 5 milionů korun.

A jak jsou na tom vítězné návrhy z minulých ročníků?  Od roku 2016, kdy se občané každý rok zapojují do chodu města, se realizovalo již 11 vítězných velkých projektů za celkem více než 20 milionů korun a 9 malých projektů za 4,5 milionu korun. Některé návrhy jsou v přípravě nebo se zrovna realizují. Radnice však postupně realizuje i náměty, které nebyly vítězné, ale získaly podporu obyvatel, celkem bychom takto napočítali již na šest desítek realizovaných námětů. 

Postupně se finalizují všechny vítězné projekty z roku 2022. Na podzim byly zastřešeny autobusové zastávky, například v ulici Rýdlova a Smiřických naproti nemocnici, a novou podobu zahrnující kompletní opravu právě získává ulice Dukelská včetně navrhovaného chodníku. Rekonstrukce probíhá v úseku Černokostelecká po Bezručovu, kde po levé straně vznikne chodník s pásem zeleně. Po pravé straně bude na propustné zpevněné ploše zachován pruh pro parkování vozidel. Kromě chodníku a nového povrchu bude mít nové veřejné osvětlení, někde i chybějící napojení nemovitosti na vodovodní řad a odvodnění do dešťové kanalizace.  

Během jara 2024 se očekává architektonická studie okolí hradu v Říčanech, jejíž součástí bude i návrh obnovení terasy Na Hradě. Projekt okolí hradu se řeší komplexně a zahrnuje především přestavbu přilehlé budovy na muzeum. 

Helena Vlnařová

Článek vložen před 6 měsíců (12. 2. 2024 v 17:20)

Archiv aktualit